Det kan också vara att den tillagas på en plats och sedan varmhålls den en längre tid innan serveringen.

Läget har träffat Anneli Celinder, biträdande kostchef för gymnasieskolorna i Stockholms Kommun, för att ta reda på den saken. Skolmaten har serverats sedan 1940-talet och förekommer i förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Publicerad 2 maj 2019. Varför är skolmåltiden viktig att satsa på? Till pedagoger Det här skolmaterialet är framtaget av Arla med syfte att lära elever mer om skolmat ur såväl historiskt, geografiskt som näringsmässigt perspektiv. Skolmaten är en snackis genom hela skoltiden. Skolmaterialet innehåller övningar som är fram- tagna i samarbete med pedagoger.

Det finns många rykten om att skolmaten ska vara osmaklig, detta kan bero på att skolan inte har rätt budget till att ge barnen en tillräckligt bra mat. och nu är det lagstadgat att den alltid ska vara gratis och hålla en hög kvalitet. Matvanor, hälsa och lärande hänger ihop och är faktorer som påverkar varandra.

Varför skolmaten smakar som den gör. Skolmaten. Anneli Celinder tycker att matsalsmiljön och maten i sig är jätteviktig.

Men vad är det som avgör hur maten smakar? En bra skollunch kan därför ses både som ett pedagogiskt verktyg och som en förutsättning för lärande.