- samma klav i samma system. Som du också märker så finns det svarta tangenter mellan vissa av de vita tangenterna. APPLÅDER När konserten tar slut applåderar publiken. Testa vad du vet om den skånske komikern Johan Glans och var med och tävla om spelet MIG Explorer. Noter - hur man vet vad noterna heter Notsystemet består av fem linjer och fyra mellanrum (dessutom finns det många hjälplinjer men de tar jag inte upp här). på noterna, snällt traskade än hit än dit, hade workshops på balkongen och käkade grönsakertill lunch. Gillar de det extra mycket brukar det busvisslas, och ibland ställer publiken sig upp. Spelas stycket för första gången heter det uruppförande. Det kallas ”stående ovationer”!

- det system där förtecknet sitter. Lite orolig var jag allt innan - hur ska det gå - men tack vare att vi alla bidrog och hjälpte till så gick det bra. Vi kommer att jobba med notsystem med G-klav, dvs G-klaven snurrar kring en av linjerna, på den linjen finns tonen G. Vad det gäller alfabets sju första bokstäver - så har man kommit till "G" så börjar man sedan om på "A" igen.

- den oktav där förtecknet sitter. KOMPOSITÖR ELLER TONSÄTTARE Den som skriver musiken. Vi fick spela gitarr och piano och vi fick lära oss vad alla ackorden heter på gitarren och vad noterna heter på pianon. Jag har haft två jätteroliga dagar och jag hoppas att du också haft trevligt.

Man brukar inte applådera mellan satserna i en symfoni, till exempel, för delarna i musiken häng Förtecken som sätts i själva noterna kallas för tillfälliga förtecken (se notexempel längre ner). Tillfälliga förtecken gäller bara i: - den takt där förtecknet sitter. Vid klavbyte ska det sättas ut ett nytt förtecken. Vi gick igenom viktiga ord i musik. Några av dem heter: takt, noter, puls, komp, ensemble osv.