Vårt mål var att komma nära Gotlands högsta rauk, Jungfrun. Rauken har fått sitt namn efter en tragisk sägen om jungfrun Öllegard och hennes älskade Helge som här sägs ha störtat i havet vid rauken finns att läsa. Raukarna här varierar mellan en och åtta meter i höjd. Linné och stenjättarna Carl von Linné är den förste vetenskapsman som i skrift beskriver raukar, eller stenjättar som han kallar dem.

Den når en höjd av cirka 22 meter över havet. Vid stranden reser sig den berömda rau-ken Jungfrun som är Gotlands största och mest imponerande rauk. Gotlands högsta rauk är Jungfrun vid Lickershamn som sträcker sig cirka 27 meter över havet.

Det ser ut som ”stendjursvakten” har somnat och drömmer sött. Jungfrun. Enligt sägnen skall rauken ha fått sitt namn efter ett tragiskt kärleksdrama som ägde rum här vid … Klinten når sin högsta höjd, 27 meter över havet, vid Stuklint. Dess topp når 12 meter över den platå den står på och 26 meter över havet. Jungfrun. Foto: Linda Dahlström. Vid Gamla hamn finns Fårös kanske mest kända rauk (se bilden). Rauken Jungfrun är Gotlands högsta rauk. Rauken Jungfrun når 12 meter över den platå den står på och 26 meter över havet. Gotlands största rauk står rak i ryggen vid en klippkant. Rauken Jungfrun är Gotlands största rauk, och den sträcker sig hela 27 meter över havet. Imponerande. Jungfrun i Lickershamn Jungfrun heter Gotlands högsta rauk, som sträcker sig hela 27 meter över havet. Kusten här är dramatisk oc Hej Allihopa I dagens avsnitt ska vi prata om 7 myter om den berömda Det är en av anledningarna till att det uppstått så många Rauk i ryggen. 11m hög rauk som ligger högt (27m över havet) och vackert i Lickershamn.

En notis från den 1 juli 1741 är värd en ordagrann återgivning: Gotlands högsta rauk är Jungfrun, som återfinns på en brant kustklint i naturreservatet Jungfrun i Lickershamn cirka tre mil norr om Visby. I närheten av Jungfrun finns även ett raukområde på land. Rauken har fått sitt namn efter en tragisk sägen om jungfrun Öllegard och hennes älskade Helge som här sägs ha störtat i havet. Guide till Jungfrun, Jungfruklint, blå Jungfrun på Gotland med länkar till vad som finns i närheten, som boende, aktiviteter, företag och turistinformation. Fin promenad från fiskeläget till rauken. 4.

Vilket djur tycker du det liknar? [4] I närheten finns också ett mindre raukfält. Det största, med flera hundra raukar, finns vid Digerhuvud utefter en drygt tre kilometer lång sträcka längs Fårös nordvästra strand. Gotlands högsta rauk är Jungfrun vid Lickershamn (bild 5). Raukarna står … Dess topp når 12 meter över den platå den står på och 26 meter över havet. Rauken har fått sitt namn efter en tragisk sägen om jungfrun Öllegard och hennes älskade Helge som här sägs ha störtat i havet.