Den kolossala staty av Athena Parthenos, som Fidias har byggt för Parthenon, står färdig och invigs. Hon stod i den s k cellan mitt i det 70 meter långa templet. Bredvid henne stod hennes sköld och på handen bar hon en 4 alnar hög Nike.

Skulpturen var tillverkad av guld och elfenben, och man oljade den ständigt så att den inte skulle spricka. Skulpturen satt på en magnifik tron inlagd i guld, elfenben och flera typer av ädelstenar. Staden Capua faller i samniternas händer. I Zeus högra hand fanns en liten staty utav Nike, guden för seger och i hans vänstra hand fanns en skinande sceptren av … Zeusstatyn var byggd i elfenben och målad i guld. Hon bar lansen och hade en orm vid sin fot. Den grekiske pjäsförfattaren Euripides … Webbplatsen är tillägnad Zeus, far till de grekiska gudarna. Gudinnan var gjord av elfenben och belagd med inte mindre än 1100 kilo guld.

Den är av guld och elfenben samt är nära 12 meter hög.

Atenarna byggde Parthenon på 440-talet fKr som en hyllning till Athena, vishetens och krigets gudinna. Statyn, som sedan har förstörts, var känd som en av de "sju underverk i den antika världen." Till draperiet åtgick 40 talenter i guld. Italien. Det andra var Athena Parthenos, den gudabild, som smyckade Parthenons cella, 39 fot hög, stående, af guld och elfenben (draperiet af guld, de nakna delarna af elfenben). Templet en gång inrymt en enorm staty av Zeus, tillverkade av elfenben och brons och dekorerad med guld. Förtjusningen i skulpturer i kolossalformat gällde inte bara nyss nämnda Zeusstaty – eller samme konstnärs staty av gudinnan Athena i Athen – utan även ännu ett av antikens mest märkvärdiga monument: kolossen på Rhodos, en staty av solguden Helios, som uppfördes cirka 290–280 f.Kr.

Ett tempel till Zeus byggdes där i ungefär 470 f.Kr. Det sades att den som sett gudens leende aldrig kunde bli riktigt olycklig igen. Efter ämne Litteratur. Dessutom tillverkade han en Afrodite staty i Elis och en Athena skulptur i Plaitai. Den var drygt trettio meter hög, vilket måste ha upplevts som överväldigande. Det viktigaste monumentet i Aten dominerar Akropolis: Atenas Parthenon, det mest perfekta exemplet på klassisk arkitektur i världen, var utformad som ett helgedom till gudinnan Athena, beskyddare Guden av staden och brukade hyra ett massivt guld och elfenben staty av visdomens gudinna.

Man gjorde även en 12 meter hög staty i elfenben till hennes ära, som var utsmyckad med 1100 kg guld. Fidias, som hade ansvaret för hela tempelbygget, hade redan formgett en 12 meter hög staty av gudinnan Athena till templet.